Praktisk information

Här kan du hitta information om det praktiska kring våra resor.

Hur bokar jag min resa? Vad ska jag ta med mig? Vilka valutor behöver jag? Hur ofta stannar bussen?
Frågorna är ofta många och för att underlätta besluten för dig har vi här försökt samla svaren på de flesta frågorna. Är det någon information du saknar? Tveka då inte att kontakta oss antingen direkt per telefon 0528-10601 eller genom att klicka på "Kontakta" i huvudmenyn ovan.

TREVLIG RESA!

Bokning & Betalning

BOKNING & BETALNING
 
Anmälan och betalning
Du kan boka din resa via telefon 0528-10601 eller direkt på vår hemsida www.snovitresor.com. När bokningen är registrerad skickar vi en bokningsbekräftelse till den e-post/postadress som angivits vid bokningen. På bokningsbekräftelsen finns all information om vad som bokats samt även anvisningar gällande betalningen. Anmälningsavgiften betalas inom 10 dagar från bokningsdatum. Anmälningsavgiftens storlek varierar beroende av resans längd och karaktär. Slutlikvid ska vara Färgelanda Buss/Snö-vit Resor tillhanda senast 30 dagar före avresan om inte annat anges i resans särskilda resevillkor. All betalning skall göras till vårt BG 5620-8275.

Avbokning och avbeställningsskydd
Om du tvingas avboka din resa så ska detta ske snarast möjligt och innan resan eller bokat anslutningsarrangemang påbörjats till Färgelanda Buss/Snö-vit Resors kontor, telefon 0528-106 01, eller vid sena avbokningar vår jourtelefon, 073-98 106 01. För vad som gäller vid avbokning av resor, var god se "Allmänna och särskilda villkor för paketresor". Kostnaden för Färgelanda Buss/Snö-vit Resors frivilliga avbeställningsskydd varierar beroende av resans karaktär och längd. Avbeställningsskyddet kan endast tecknas vid beställning av resan och kan ej avbokas. Om du eller någon nära anhörig skulle bli sjuk före avresan är du skyddad från avbeställningskostnader mot uppvisande av läkarintyg, med undan­tag för en expeditionsavgift på 300 kr per person och kostnaden för avbeställningsskyddet.

Öppet köp
Om du beställer din resa tidigt har du större möjlighet att få den resan du helst vill ha. Du har sedan 10 dagar på dig att byta resan eller att avbeställa den utan att det kostar något. En förutsättning är att avbeställningen görs senast 45 dagar före avresan.
 
Sista-minuten-resor
Det är alltid priset vid bokningstillfället som gäller. Oftast är det mest fördelaktigt att boka sin resa tidigt för att kunna dra nytta av de låga priserna vid katalogintroduktionen. Om man har is i magen kan man vänta och se om det blir några platser över som man kan boka billigt i sista minuten, men då riskerar man att inte få just den resan som man vill ha.

Innan avresa

ATT TÄNKA PÅ INNAN AVRESA
Pass
Till samtliga våra resmål erfordras giltigt pass. Kontrollera att passet är oskadat samt att det är giltigt under hela resan. Kontrollera även att namnens stavning samt födelsedata på er bokningsbekräftelse stämmer överens med passet. Förvara passet lätt åtkomligt i handbagaget.

Försäkring
Kontrollera vilket försäkringsskydd du har i din hemförsäkring. Glöm inte att ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet som du beställer hos Försäkringskassan och som visar att du är sjukförsäkrad i EU. Detta intyg/kort är gratis och gäller i 3 år. Kortets leveranstid är upp till 10 dagar.
OBS! ID-handling samt sjukförsäkringskortet bör alltid medföras.

Visum
Visum behövs inte för svenska medborgare på någon av våra resor. Däremot kan det krävas visum i vissa länder för icke svenska medborgare, som själva ansvarar för att detta kontrolleras och efterlevs. Hör med det berörda landets konsulat eller ambassad.

Vaccination/Medicin
För närvarande krävs det inte någon obligatorisk vaccination till något av våra resmål. Om du är i behov av medicin, glöm inte att ta med denna på resan, gärna tillsammans med en kopia på recept.

Biljett/Bokningsbekräftelse
När du bokat din resa får du en bokningsbekräftelse med information om vilka tider och platser som gäller för avresan, samt övrig information som du behöver. Kontrollera att allt som står på bekräftelsen stämmer med den bokning du har gjort. Eventuella felaktigheter måste anmälas omgående. Du ansvarar för att vi kan nå dig på det telefonnummer eller den adress du angivit vid bokningen. OBS! Bokningsbekräftelsen gäller som biljett, under förutsättning att slutlikvid erlagts, och ska medtagas på resan.

Bagage/Klädsel
Välj bagage med omsorg! Bagaget bör maximalt omfatta en resväska och ett litet handbagage per person. På våra skidresor kan du även ta med en pjäxbag samt ett par skidor och stavar eller en snowboard. Du får inte packa annat än skidor och stavar/snowboard i skidfodralet som ska lastas i särskilt utrymme. Glöm inte att bindningarna på snowboard måste skruvas av. Som resenär ansvarar du själv för transporten av ditt bagage till och från bussen och hotellrummet samt att ditt bagage verkligen lastas in i bussen vid avfärd. Tänk på att resväskor, liksom på flyget, packas på varandra och att väskorna och innehållet därför bör tåla detta. Du ansvarar själv för ditt bagage! De nya generösa införselreglerna för alkohol gör att vi har tvingats att maximera vikten på det tillåtna bagaget till sammanlagt 20 kilo per person (om inte annat anges). Tänk på att inte handla mer än du kan bära. Se till att allt bagage är tydligt försett med namn och adress.
Bra att ta med: Väl ingångna skor, litet paraply eller tunn regnjacka (Bästa sättet att få solen att skina!), väckarklocka, kamera, våtservetter, pappersnäsdukar, litet reseapotek med plåster, huvudvärkstabletter, åksjuketabletter m m.

Färjeöverfarter med övernattning
På alla våra färjeöverfarter är hytterna belägna ovanför vattenlinjen och har dusch/wc. Eftersom du skall GÅ på/av fartyget, rekommenderar vi att du packar så att du endast behöver ta med handbagaget upp till hytten. Resväskan kan stå kvar i bussens bagageutrymme under överfarten. Glöm bara inte att packa passet, värdesaker och ev mediciner i handbagaget. Vid ombordstigning finns oftast personal som hjälper till att hitta rätt. Reseledaren kommer att finnas tillgänglig vid Informationen vid avgång samt även ca 1 timma efter avgång om det skulle vara några problem med hytterna. Landstigning sker i de flesta fall från samma däck som ombordstigningen. Bussen möter upp på utsidan av terminalen. Oftast är bussen där först men annars är det bara att vänta.

Bussar

Våra bussar
De bekvämligheter som finns i våra långfärdsbussar gör resan behaglig på alla sätt och vis. Alla bussar är utrustade med toalett, fällbara stolar, läslampor och ljudanläggning. Kaffekokare och kylskåp med kylda drycker finns givetvis ombord samt inte minst – en trevlig och säker chaufför! Våra bussar är för allas trivsel rökfria. Vi tar pauser så att även rökare får en behaglig resa.

Raster
På alla våra bussresor gör vi pauser med jämna mellanrum, normalt efter ca två till tre timmars färd. Av naturliga skäl stannar vi inte lika ofta på nätterna under s.k. direktresor. Vi stannar alltid för lunchuppehåll under resdagarna om det inte ges tillfälle att äta lunch i samband med en färjeöverfart.

Platser i bussen
I våra bekväma bussar tillämpas på de flesta av våra resor ett rotationssystem där du får tillfälle att, i demokratisk anda, byta plats resdag för resdag. Plats längst fram i bussen kan därför ej reserveras. Gäster som lider av åksjuka bör därför konsultera läkare före avresan för inköp av lämpliga preparat. Av naturliga skäl tillämpar vi ej rotationssystem på våra direktresor. På flertalet av våra resor tillämpas första dagen fri placering i bussen. Dock kan i undantagsfall förutbestämd placering i bussen förekomma. Detta beror oftast på att större sällskap är inbokade på resan och att dessa annars riskerar att ej få sitta tillsammans. Placeringen görs utifrån bokningsordning med hänsyn tagen till ev önskemål samt ressällskapens storlek. I första hand prioriteras att alla ska få sitta tillsammans med sitt ressällskap. I förekommande fall tar vi emot önskemål om särskild placering i bussen, men eftersom vissa platser är mycket eftertraktade behandlas dessa som just önskemål. Vi kan alltså inte garantera en särskild plats i bussen.

Hotell

HOTELL

Hotellinformation
Hotellet är en viktig del av din resa. Våra hotell är noga utvalda för att du ska få bästa möjliga standard till bästa möjliga pris. Vi anger i varje hotellbeskrivning den internationella och officiella klassificeringen . Ibland förekommer ett + efter bedömningen. Det är en förstärkning av betyget inom kategorin.

Inkvartering
Det kan under högsäsong inträffa att hotellen hyr ut fler rum än de har, s.k. överbokning. Färgelanda Buss/Snö-vit Resor har kontrakt med hotellen och det är dessa som bryts. Vi gör då allt för att ordna ett likvärdigt eller bättre hotell. Vi försöker då alltid att meddela berörda resenärer i förväg. Ibland varierar rumsstandarden inom samma hotell, framför allt i äldre byggnader, och exakt rättvisa är omöjlig att åstadkomma. Eventuella anmärkningar på detaljer i inkvarteringen ska framföras direkt till reseledaren så att rättelse kan ske under resans gång. Det kan undantagsvis förekomma att övernattningshotellen, där vi endast stannar en natt, ändras till likvärdiga alternativ, eventuellt på annan ort i närheten och att detta meddelas under resans gång.

In- och utcheckningstider
Enligt internationellt vedertagna hotellregler checkar man in på eftermiddagen och ut på förmiddagen. I samband med s k direktresor är det därför inte säkert att man kan disponera sitt hotellrum under hela vistelsen. Oftast erbjuder hotellet något bagagerum eller liknande där bagage kan förvaras före incheckning och efter utcheckning.
 
Dubbelrum
Vår grundstandard på resan är inkvartering i dubbelrum med dusch/bad och wc. Dubbelrum kan ibland vara kombirum, d v s enkelrum med extrabädd. I vissa länder kan dubbelrum med "grand lit" förekomma, vilket innebär att två personer erhåller en extra bred säng med gemensamma sängkläder. Dylika rum ges i första hand till par.

Flerbäddsrum
Tre- och fyrbäddsrum ordnas på de resmål där det är möjligt, oftast genom att ett dubbelrum utrustas med extrabäddar. En extrabädd är ofta en bäddbar soffa, dragsäng, våningssäng eller hopfällbar säng. Om tre vuxna väljer att dela ett rum kan det bli trångt. Fördelen är att man sparar in kostnaden för ett enkelrumstillägg.

Enkelrum
På de flesta hotell finns ett begränsat antal enkelrum reserverade. För dessa rum utgår ett enkelrumstillägg, se under respektive resmål. Trots tillägget håller enkelrummen ibland en något lägre standard än dubbelrummen. Tillägget bör därför ses som en avgift för att ensam få disponera ett rum.

Privata utgifter
Som resenär är man skyldig att före avresan betala sina privata hotellutgifter såsom exempelvis telefon, drycker, minibar, betal-TV, videofilm samt hyra av deponeringsfack i hotellrum eller reception. Eventuell efterdebitering från hotellen bekostas av resenären.

Önskemål
Som gäst kan man ibland ha speciella önskemål, t ex att få bo nära en bekant eller på en viss våning. Vi tar vid bokningstillfället emot diverse önskemål och tillgodoser dem om möjlighet finns. Tyvärr kan vi inte lämna några garantier eftersom de berörda hotellen även har andra gäster att ta hänsyn till. Önskemål som det känns rimligt att alla resenärer har, t ex ett extra stort rum eller en extra vacker utsikt, tas inte emot.

 

Övrig information

Övrig praktisk information

Färjeöverfarter med övernattning
På alla våra färjeöverfarter är hytterna belägna ovanför vattenlinjen och har dusch/wc. Eftersom du skall GÅ på/av fartyget, rekommenderar vi att du packar så att du endast behöver ta med handbagaget upp till hytten. Resväskan kan stå kvar i bussens bagageutrymme under överfarten. Glöm bara inte att packa passet, värdesaker och ev mediciner i handbagaget. Vid ombordstigning finns oftast personal som hjälper till att hitta rätt. Reseledaren kommer att finnas tillgänglig vid Informationen vid avgång samt även ca 1 timma efter avgång om det skulle vara några problem med hytterna. Landstigning sker i de flesta fall från samma däck som ombordstigningen. Bussen möter upp på utsidan av terminalen. Oftast är bussen där först men annars är det bara att vänta.
 
Utflykter
Vårt utflyktsprogram är väl utarbetat för att kunna erbjuda er mesta möjliga av resan. Det kan dock hända mycket utanför vår kontroll från katalogens tryckning fram till din avresa. Vi reserverar oss därför för eventuella ändringar i programmet.

Jourtelefon
Om bussen inte är på plats 15 min efter ordinarie avgångstid eller om något allvarligt skulle inträffa, når du oss på jourtelefon 073-98 10601. (Jourtelefonen är bemannad i samband med utresor och hemkomster). Övriga ärenden hänvisas till ordinarie kontorstid.

Värdesaker
Använd deponeringsfack för pengar och värdesaker och låt dem aldrig ligga framme väl synliga på rummet. Färgelanda Buss/Snö-vit Resor tar inget ansvar för pengar eller värdesaker vid stöld.
 
Måltider
Frukost innebär i många fall s.k. kontinental frukost, bestående av kaffe/te, smör, bröd och marmelad. Vi försöker erbjuda en mer rejäl frukost än så och därför serverar de flesta av våra hotell förstärkt frukost, med extra pålägg eller t.o.m. frukostbuffé. Halvpension innebär frukost och middag om ej annat anges. Vid halvpension ingår ej måltidsdryck, den betalas direkt på plats. Det finns alltid alkoholfria alternativ för dem som så önskar.

Önskemål om specialmat
Den som av medicinska eller andra skäl behöver annan kost än den ordinarie som ingår i resans pris meddelar detta vid bokningstillfället samt under den första dagen till reseledaren som försöker ordna alternativ mat. Vi hoppas på förståelse för att det ibland kan vara svårt att tillgodose alla önskemål, dels därför att hotell och restauranger utomlands inte serverar lika varierad dietkost som i Sverige, dels därför att våra förmånliga gruppriser baseras på att samtliga resenärer serveras samma meny. Färgelanda Buss/Snö-vit Resor kan inte garantera att den önskade specialkosten kommer att serveras under resan. Glutenintoleranta rekommenderas att ta med glutenfritt bröd under resan.
 
Inte som hemma
Ta seden dit du kommer! Många av våra resor går till länder med kulturer som skiljer sig från vår egen, med andra matvanor och annan standard jämfört med Sverige, vilket man måste tänka på när man väljer att semestra utomlands. Se det positivt och som en spännande del av resan.

Deltagarlistor
Reseledaren delar ut deltagarlistor på bussen. Av sekretesskäl kan vi ej lämna ut era adresser, dessa får ni själva utbyta under resan.
 
Utvärdering
I slutet av resan får du ett formulär där du har möjlighet att tala om för oss vad du tyckte om din resa. Vi uppskattar om du här anger både det som varit bra och det som varit mindre bra. Dina synpunkter gör det möjligt för oss att upptäcka eventuella brister och åtgärda dessa eller att få en bekräftelse på allt som fungerar bra. 

Förseningar
Vid olyckliga omständigheter kan förseningar uppstå. Vid sådana händelser ersätts du inte för förlorad arbetsförtjänst eller semesterdag. Tänk på att alltid ha en heltäckande reseförsäkring!

Kvarglömda saker
Färgelanda Buss/Snö-vit Resor tar inget ansvar för glömda saker, men vi hjälper dig gärna att efterlysa det du glömt mot eventuella portokostnader. Efterlysningen bör ske snarast efter hemkomst till Färgelanda Buss/Snö-vit Resor kontor på telefon 0528-106 01. Upphittade saker förvaras på kontoret i 2 månader, varefter de skänks till välgörande ändamål.